انواع رژیم غذایی با پروتئین تغییر یافته (diet protein modified)

  • انواع رژیم غذایی با پروتئین تغییر یافته (diet protein modified)
  • انواع رژیم غذایی با پروتئین تغییر یافته (diet protein modified)
رژیم پر پروتئین (libera- diet protein) • تعریف: ۱.۲ تا ۱.۴ گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن یا حدود ۴۵ تا ۱۰۰ گرم در روز. • کاربرد بالینی: استرس های متوسط، جراحی، بیماری، انسداد مزمن ریوی، دیالیز صفاقی. رژیم غذایی کم پروتئین (low - diet protein) • تعریف: 0/5 تا 0/7 گرم پروتئین به ازای هر کیلوگرم وزن بدن یا حداقل ۴۰ گرم در روز. • کاربرد بالینی: گلومرولونفریت مزمن، اورمی مزمن. راهنمایی غذایی: گنجاندن یک عدد تخم مرغ، نصف فنجان شیر، ۶۰ گرم گوشت، سه برش نان یا جانشین های آن، میوه و سبزیجات، کالری های اضافی از طریق شکر و سایر شیرینی ها، چربی ها، نوشیدنی ها قابل تامین است. رژیم با حداقل پروتئین (minimal - diet protein) • تعریف: 0/2 تا 0/3 گرم پروتئین به ازای هر کیلوگرم وزن بدن ۲۰ تا ۳۰ گرم در روز. • کاربرد بالینی: نارسایی کلیه گلومرولونفریت حاد، کومای کبدی. راهنمای برنامه ریزی: - گنجاندن یک عدد تخم مرغ، نصف فنجان شیر، سه برش نان یا جانشینان آن، سبزیجات و میوه ها؛ کالری اضافی از طریق مصرف آزادانه قند‌ها، غذای غنی از چربی تامین می شود. - مصرف گوشت ماهی و ماکیان به دلیل محتوای بالاتر اسید‌‎ های آمینه غیر‌ضروری شان، نسبت به تخم مرغ و شیر توصیه نمی شود. نکته: - در کمبود های پروتئینی، میزان پروتئین تام خون کاهش یافته و خصوصاً آلبومین پلاسما، تحت تاثیر این کمبود قرار می‌گیرد. بنابراین جهت ارزیابی وضعیت تغذیه، بیمار از لحاظ ابتلا به فقر پروتئینی، سنجش میزان آلبومین پلاسما، ضروری است. رژیم پروتئین زیاد (high - diet protein) • تعریف: این رژیم حاوی 1/5 تا ۲ گرم پروتئین به ازای هر کیلوگرم وزن بدن بزرگسالان می باشد. • کاربرد بالینی: در استرس های شدید (سوختگی ها)، تحلیل ذخایر پروتئینی، شکستگی های استخوان های دراز، هپاتیت و... رژیم پروتئین خیلی زیاد (very high- diet protein) • تعریف: ۲ تا ۳ گرم پروتئین به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در روز برای بزرگسالان. • کاربرد بالینی: شکستگی های متعدد، جراحت سر، سوختگی های شدید، عفونت‌های شدید، سلیاک و نوزادان نارس. راهنمای برنامه ریزی: ▪ استفاده از تمامی منابع غذایی پروتئین با ارزش بیولوژیک بالا (گنجاندن تخم مرغ، شیر، پنیر، گوشت، ماهی و ماکیان در برنامه غذایی) ▪ تقسیم مقدار پروتئین محاسبه شده در برنامه در غالب 3 وعده و ۳ میان وعده (بسیار مهم) نکته: - شیر، عالی ترین نمونه مایعات حاوی پروتئین، برای تامین انرژی، پروتئین، بعضی ویتامین ها، مواد معدنی و مایعات می باشد. - شیر و تخم مرغ از منابع بسیار خوب پروتئینی هستند که در مقایسه با گوشت، آمونیاک کمتری تولید می کنند (قابل توجه در تنظیم برنامه غذایی بیماران کبدی)
فاطمه | يكشنبه 21 ارديبهشت 1399
لطفا جهت ارائه نظر وارد شوید