چرا تعداد افراد چاق رو به افزایش است؟

چرا تعداد افراد چاق رو به افزایش است؟
پاسخ به این سوال ساده نیست. دلیل اصلی، کالری دریافتی زیادتر از کالری هزینه‌ای است. با وجود این، عوامل بسیاری در این موضوع درگیرند. ژنتیک را نیز می‌توان با چاقی ارتباط داد. برای مثال؛ دو قلوهای همسان که رژیم غذایی پایش شده 1000 کیلوکالری در روز را به مدت 100 روز بیش‌تر از کالری‌های مورد نیاز حفظ وزن بدن (بیش‌تر از میزان سوخت و سازی استراحتی (RMR) خورده‌اند، مقادیر افزایش وزن بدنی مشابهی داشته‌اند. با وجود این، افزایش وزن دوقلوها در عمل بین 9/5 تا 29/3 پوند (4/3 تا 13/3 کیلوگرم) بوده که نشان می‌دهد زمانی که دوقلوهای همسان مقادیر کالری تام یکسانی خورده‌اند، مقادیر افزایش وزن آن‌ها تا حد زیادی متفاوت بوده است. هرچند در انسان نادر است، اما ناتوانی سلول‌های چربی در تولید لپتین _ ماده‌ای شبه هورمونی که پیام‌هایی را برای ذخایر چربی می‌فرستد و باعث افزایش تعادل انرژی منفی می‌شود، میتواند رخ دهد. به دلیل معیوب شدن ژن ob- ژنی که تولید لپتین را پایش می‌کند، ناتوانی در تولید لپتین پدیدار می‌شود. کودکان متبلا به این اختلال، کم‌ترین میزان لپتین را در سرم خون خود دارند، پایش کمی بر اشتهای خود دارند و بیش‌تر از بقیه کودکان غذا می‌خورند. هر گونه تغییر در پایش اشتها می‌تواند احتمال ابتلا به چاقی را افزایش دهد. برای مثال، در افراد با وزن طبیعی، پاسخ انسولین به خوردن با کاهش اشتها ارتباط دارد. در افراد مبتلا به اضافه وزن یا چاقی، پاسخ انسولین به خوردن غذا با تغییر اشتها ارتباطی ندارد. این موضوع نشان می‌دهد که در افراد گرفتار اضافه وزن یا چاقی، علائم طبیعی سیری _ مانند پاسخ انسولین به خوردن غذا _ مختل می‌شود و احساس سیری طبیعی در پاسخ به خوردن غذا از بین می‌رود. عدم فعالیت بدنی نیز دلیل دیگر چاقی به شمار می‌رود. بیش‌تر زمان افراد صرف فعالیت‌های بدون تحرکی مانند تماشای تلویزیون و بازی‌های ویدئویی می‌شود، به همین دلیل، آن احتمال افزایش می‌یابد که به اضافه وزن مبتلا شوند. پر خوری بنا به هر دلیلی، عامل افزایش وزن است. به دلیل عوامل اقتصادی اجتماعی یا عادت‌های غذایی نامناسب، پر خوری می‌تواند مبنای فرهنگی داشته باشد. امروزه، غذاهای پر کالری پرچرب به راحتی در دسترس و فراوانند که در بخشی دلیل آن فست فودها (غذاهای آماده) می‌باشند. به علاوه، گزینه‌های غذاهای بیش از حد بزرگ (لقمه بزرگ) به خوردن کیلوکالری‌های بیش‌تر منجر می‌شود و در چند دهه اخیر به ویژه در رستوران های عرضه کننده غذاهای آماده، این غذاها و نوشابه‌ها بسیار افزایش یافته‌اند. بنابراین، شمار عواملی که در شیوع چاقی موثرند، کم نیستند.
مهرداد | يكشنبه 1 تير 1399
لطفا جهت ارائه نظر وارد شوید